Thailand med tog

Tog i Thailand – en guide

Denne side indeholder affiliate links. Det vil sige at hvis du klikker på dem og køber noget tjener vi en lille smule. Dette koster ikke dig noget men gør vi kan fortsætte med at hjælpe dig gratis.

Det er vidunderligt at rejse med tog og særligt i Thailand giver det utrolig god mening. Her kan du læse om de bedste tog, de mest fornuftige togstrækninger og hvordan du køber togbilletter i Thailand.

Jeg skriver også om at tage toget med børn i Thailand, om nattog og dagtog i Thailand, mad i togene i Thailand og hvordan du gør din rejse mere behagelig med toget gennem Thailand.

Togruter i Thailand

Der er grundlæggende følgende ruter i Thailand med tog: Syd, Nord, Nordøst, Øst.

Tognettet dækker meget store dele af Thailand og der er gode forbindelser. Særligt giver lange strækninger med tog god mening da det ofte er mere behageligt og hyggeligt end bus – særligt end minibus.

Knudepunktet for hele Thailands tognetværk er Bangkok og alle tog begynder eller ender her. Det er derfor ikke muligt at rejse helt fra nord til syd eller øst uden at skifte i Bangkok.

Tog fra Bangkok til Chiang Mai

Det nok mest normale og brugte rute for besøgende i Thailand er Bangkok – Chiang Mai. Det er der virkelig god grund til. Der er afgang om aftnen og ankomst om morgnen. Det koster stadig mindre end fly – særligt hvis du skal have bagage med. Og det er inkluderet en overnatning – sparede penge til hotel. Det giver dig sjælen med og det er hyggeligt.

Min favorit er SP9 – det tager fra Bangkok så det passer med at sidde og spise mens I langsomt bumler derudaf (det går ikke hurtigt på vej ud af byen). Man kan se alle huse, boder og andet liv langs skinnerne i aftenmørket. Og det ankommer til morgenmad i Chiang Mai – med tid og lys nok til at se smuk natur om morgnen. Det er muligt at spise ombord og så efter check in på hotellet gå ud og få en ordentlig morgenmad. Er SP9 fuldt er SP13 også fornuftig.

Her køber du billetter til toget fra Bangkok til Chiang Mai

Skal du den anden vej er her tog fra Chiang Mai til Bangkok

Tog i Thailand – sydpå

Skal du sydpå i Thailand har du flere muligheder med tog. Du kan tage det til Hua Hin – en nem og hyggelig lille tur fra Bangkok. Eller hvis du skal til Koh Samui tager du til Suratthani (hvor du skal skifte til bus/færge/båd). Hvis du skal til Koh Tao eller Koh Phanang er det værd at overveje at stå af toget i Chumporn men det er dårlige (læs meget tidlige) forbindelser med nattoget. Dagtoget er også en udemærket på denne strækning og giver god mulighed for at se landskabet og de små byer på vejen.

Skal i til Phuket, Krabi, Ao Nang, Khao Lak osv. kræver det desværre et skift i Suratthani til en bus. I kan købe det som en pakke fra begyndelsen eller tage en overnatning i Suratthani hvis I vil bryde turen op. Skal i til Trang-øerne (Koh Mook, Koh Ngai osv.) kan i tage toget til Trang og så fortsætte derfra med bus/båd.

Toget fortsætter videres sydpå til Hat Yai med forbindelse til grænsen til Malaysia.

Togbilletter til øerne i Thailandbugten

Bestil billet til toget fra Bangkok til Suratthani og videre til Koh Samui
Her er billetter fra Bangkok til Koh Tao
Og hvis du vil til den i midten, Bangkok til Koh Phanang

Billetter til vestkysten

Hertil vestkysten i Thailand kræver det lige lidt ekstra hvis I vil med tog. Derfor book først fra Bangkok til Suratthani og så videre derfra med anden transport. Et rejsebureau i Bangkok kan gøre det for jer eller føl disse links så er det nemt nok og lidt billigere.

Her køber du en togbillet fra Bangkok til Suratthani

Fra Suratthani til Phuket med tog og bus
Billet fra Suratthani til Krabi
Kom med fra Suratthani til Ao Nang
Køb billet fra Suratthani til Khao Lak

Hvis du ikke overnatter i Suratthani så husk at bestille billetten fra Suratthani train station (busserne køre lige ude foran).

Kan man tage tog fra Thailand til Malaysia?

Ja du kan tage tog fra Thailand til Malaysia. Men du skal dele det lidt op – eller købe mega luksus tog 😉
Her køber du billetter fra Bangkok til Padang Besar. Der skal du gå over grænsen med pas, vi stempel osv. Fra Pedang Besar er der flere tog dagligt videre.

Tag Dødens Jernbane over Kwai

Der er ingen thailandske tog så berømte som toget over broen over floden Kwai – kendt som Dødens Jernbane. Man kan tage toget fra Bangkok til Kanchanaburi (det er en del af den sydlige togplan). Skal man over selve den berømte bro med toget skal man fortsætte til Nam Tok (mange turister tager blot Kanchanaburi og til Nam Tok – jeg er vild med hele vejen fra Bangkok). Det er tredje klasse, hårde sæder og en bumletur – men bestemt også eventyrlig.

Køb togbillet til og over River Kwai

Køb en billet fra Bangkok og til Kanchanaburi
Selve togturen enten fra Bangkok eller fra Kanchanaburi til Nam Tok skal købes på stationen og kan ikke købes i forvejen online.
Husk toget i denne retning fra Bangkok afgår på Thonburi Station.

Tog til Laos og Nong Khai

Thailand er stolte over at have forbindelse til Laos – men det er nu lige på kant med sandheden for man kan tage toget fra Bangkok til Nong Khai – på grænsen til Laos. Og så kan man tage en lille togtur over grænsen til Vientiane men den sidste lille slutspurt over grænsen er meget lidt effektiv.

Toget til eller fra Laos (altså bare til grænsen/Nong Khai) er en rigtig fin tur og kan med succes tages med nattog.

Køb togbilletter fra Bangkok til Nong Khai
Køb billetter til toget fra Nong Khai til Bangkok

Toger mod øst

Den sidste rute er ikke meget brugt men tager blandet andet mod Cambodja. Du kan tage fra Bangkok til Ban Klong Luk (tidligere kun til Aranyaprathet men ruten er forlænget de sidste syv kilometer til grænsen) hvorfra du kan tage over grænsen til Poipet i Cambodja.

Mad ombrod på tog i Thailand

Der er forskellige tog med forskellige mad-muligheder, og kan være svært at vide hvilket du skal med. Det er selvfølgelig altid muligt at spørge på stationen men nogle gange er det bekvemt at vide det på forhånd.

Typisk er det på nattog muligt at bestille både aftensmad og morgenmad (hvis I ikke ankommer for tidligt). Maden koster 100-150 baht og er spiselig selvom lidt kedelig. Nogle retter er noget stærke for nogle vestlige smagsløg.

Mad på toget igennem Thailand
Eksempel på mad ombord på toget i Thailand

Der er også nogle gange en restaurantvogn med, men det er forskelligt fra tog til tog. Nogle af de mere luksuriøse dagtog – misforstå ikke ordet luksuriøse det skal ses i forhold til dem med kun tredje klasse – har fuld forplejning så der uddeles mad som i fly. Igen af noget lavere kvalitet set i forhold til Thailands fantastiske mad. Men du går ikke sulten derfra. Det værste er dog at ved at maden er inkluderet kan du ikke købe noget så bryder du dig ikke om maden er du fanget. Så husk snacks og lidt ekstra – særligt med børn.

Forskellige klasser på toget

Der er 1. , 2. og 3. klasse på tog i Thailand. Men sjældent alle tre klasser på samme tog.

3. klasse henviser til relativt hårde bænke at sidde på. Det kan bruges til korte strækninger men kræver sin hardcore backpacker for at tage som nattog.

2. klasse sæder er typisk med aircom og kan lænes noget tilbage som flysæder. De er efterhånden lidt ældre af dato men ok for de fleste. Dog kan 12 timer i et dagtog være længe. Bemærk der findes 2. klasse uden aircon men så kan alle vinduer åbens og der vifter (som ofte virker 😉 ).

2. klasse sovevogn. Det er åbne sovevogne med en overkøje og en underkøje på hver side af gangen. Overkøjen er slået op om dagen og ved spisning. Der er gardiner for ud mod gangen når man sover. Turen inkluderer sengetøj og en pude.

Sengen laves for natten på toget mellem Chiang Mai og Bangkok
Sengene laves på toget mellem Chiang Mai og Bangkok

På 1. klasse sovevogn har du mere privatliv. Det er en kupé med et sæt køjer (en over og en under) som har en dør der kan lukkes og typisk en håndvask. Der findes kupéer der kan slås sammen så i kan være fire i sammenkoblede kupéer.

OBS. alle klasser findes i meget forskellige niveauer alt efter togets alder. De nyeste tog sættes ind på de mest brugte strækninger. Du kan tildels se det ud fra toges tid (altså hvor hurtigt/langsomt det er). Er det hurtigt er det nok et nyere tog er det langsomt med mange stop er det noget gammelt værk.

Kigger du på togene kan du se de hedder f.eks. RAP – Rappid, SP – Speciel Expres, ORD – Ordinary osv. Det giver dig også et hint om hvor nyt/godt toget er. Og specielt hvor hurtigt det er. Det kan være meget belastende med mange stop på nattog mens det måske er hyggeligt på dagtog.

Kan man tage børn med på tog i Thailand?

Mange spørge om det giver mening at rejse med tog i Thailand når man har børn med. Familierejse med tog i Thailand er rigtig fornuftigt. Det er hyggeligt, mindre stressfyldt end fly, er eventyrligt og de fleste børn synes det er en stor oplevelse.

Maden kan være en udfordring da den kan være stærk så husk snacks og måske egen mad.

Der er rabatter for børn som ikke behøver at have egen seng. Så kan dit barn sove hos dig så spørg ind til muligheden for det og spar de penge.

Rejser med børn på toget i Thailand
Det er hyggeligt at spise aftensmad på toget i Thailand

Hvor køber jeg billetter til toget i Thailand?

Mange spørger hvor de kan købe togbilletter til Thailand. Der er flere forskellige muligheder hvor at tage ind på stationen og købe dem en dag eller en uge før afgang er den billigste. Den er dog ikke altid bekvem for man vil måske gerne være sikret en billet før ankomst til Thailand eller bare kunne købe billetter frem i tiden.

Det er muligt at købe dem online. Desværre skal thailandske togbilletter stadig være det ægte stykke papir, altså en fysisk billet. Den skal du derfor have skaffet. Heldigvis kan du hos dette bureau hente dem lige udenfor stationen i Bangkok samt på stationen i de andre/mindre byer. Du kan også for et gebyr få dem sendt til dit hotel i den pågældende by.

Den nemmeste måde er at bruge 12go – klik her.

Der kan du bestille billetter forud og så går de fysisk over på stationen og køber dem for dig. Du betaler selvfølgelig lidt for denne tjeneste men spare tid og besvær.

Hjælp til tog i Thailand?

Kan du ikke få det til at passe? Har du problemer med at vælge de rigtige tog? Vi har kørt med så mange tog i hele Thailand fra det nordligste nord til det sydligste syd, fra øst til vest.

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde og planlægge de tog der passer ind i jeres rejse.

Kontakt os og vi laver en skræddersyet rejseplan for Thailand.

Tog, transport

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tre muligheder for din rejserute

Skræddersyet rejserute

Lang rejserute

Ændring til en rejserute